maanantai 16. kesäkuuta 2014

Mitäs mä oikeastaan teen?

"Slaissista pitäisi päästä eroon." kertoo asiakas tunnin alussa kysyttäessä miksi hän on tullut tunnille. Ei mikään harvinaisuus, yleinen toive. Vielä kun pääsisi siitä nopeasti ja helposti. Jollain vinkillä vaikka. Kerro mitä teen ja mitä pitäisi tehdä?

Kas kummaa ensimmäinen lyönti lähteekin ihan suoraan ja toinenkin. Tässä vaiheessa on hyvä huomauttaa tunninpitäjälle ettei yleensä käy näin. Slice on se ongelma. Kolmas jo hieman aukeaa oikealle. Neljäs hihaan suoraan vasemmalle. Viides tuottaakin sitten messevän slaissin. Pallo kaartaa hienosti ja isosti oikealle. Tässä siis puhutaan oikealta lyövästä pelaajasta, vasemmalta pelaavan slice kaartaisi vasemmalle.

"No niin, noita tulee ja se syö hirveästi mittaa. Harmittaa kentällä vaikka kuinka yritän lyödä muuta."

Kun pyytää asiakasta lyömään pari samanlaista lisää seuraa usein hämmästynyt ilme. Lyö slice. Harvoin kukaan pyytää ja harvemmin kukaan pystyy siihen hyvin, ainakaan sellainen joka siitä "kärsii". Tuutista voi tulla ihan mitä vaan. Vaivaahan se kun ei tiedä mitä tekee, edes silloin kun pitäisi lyödä se itseään vaivaava lyönti.

Ensinnäkin slice on golflyönti tai siis nimi kierteelle joka laittaa pallon kaartamaan. Toisia vaivaa hukki tai jokin muu asia. Slice, hukki, draw ja fade sopivat kaikki kentälle. Ne eivät ole virheitä vaan kierteitä. Ne kannattaa hallita. Hallintaa kai voisi olla se, että osaa asiansa. Tässä tapauksessa sitä, että on pystyy hallitusti tuottamaan palloon haluamansa kierteen.

Perinteinen opetus kai menee niin, että kerrotaan asiakkaalle luetellaan "virheet". Sitten näytetään tai kerrotaan miten "pitää" tehdä. Jos haluaa lyödä slicen niin onko ne silloin enää virheitä? Mitään vikaa ei ole mielestäni selittää mistä kierre johtuu, mutta ei sitä ehkä kannata virheeksi sanoa. Virheitä voi alkaa nimittäin helposti pelkäämään ja se virhehän voi sopia lyöntinä jollekin väylälle. Mistä johtuu, että jotkut harrastelijat haluavat oppia vain suoran lyönnin? Heti kun pallo kaartaa liikaa on siinä jokin virhe. Kuka sen on keksinyt? Golflehdet ovat ainakin täynnä vinkkejä miten päästään virheistä eroon. No, nykyään lähes kaikissa lehdissä on vinkkejä milloin mihinkin. Puolison etsimiseen, rantakuntoon pääsemiseen, rikastumiseen... Ehkä se on vain tämän ajan trendi?

Mitäköhän kävisi jos asiaa alkaisi ajattelemaan toisin? Slicestä kärsivä opettelisi lyömään slicen. Osaisi tuotaa sen aina ja kertoa miten sen tekee, tuntee kehossaan ja lavassa. Voisiko kyseinen pelaaja oppia lyömään kaikki muutkin kierteet? Olisi olemassa vain golflyöntejä. Kierteisiä, suoria, matalia, korkeita... Mitä jos alettaisiin olemaan kiinnostuneita siitä miten saa aikaan erillaisia lyöntejä. Pelaajat opettelisivat tulemaan tietoisiksi kehostaan, lavasta, kohteesta uudella tavalla. Unohdettaisiin kaikki lehtien vinkit ja oltaisiin enemmän kiinnostuneita siitä mikä asia johtaa mihinkin. Uskon, että oppiminen olisi ainakin nopeampaa, hauskempaa ja se kestäisi kauemmin kuin viikon vinkki tai mielikuva.

Ehdotan kokeilemaan seuraavalla kerralla harjoitusalueella lyömistä niin, että on kiinnostunut siitä mitä tekee. Ilman, että yrittää tehdä mitään. Keskittyä opiskelemaan omaa tunnetta kehostaan, mailastaan ja ajatuksistaan. Kun tunnet lyöntien erot voit olla lähempänä oivaltamista kuin yrittäessäsi päästä eroon jostain saadaksesi jotain tilalle.

Ja loppujen lopuksi siitä slicestä ei pääse eroon. Jos ei sitä osaa se tulee vahingossa ja kun sen osaa se tulee haluttaessa. Sama koskee kaikkia kierteitä, kaaria ja osumien laatua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti